• GekwalificeerdeProfessionals

De afgelopen maanden zijn meerdere montageploegen van ABN Klimatisatie bezig geweest met het vervangen van de HVAC-installaties op de geriatrie-afdeling van het Imelda Ziekenhuis in Bonheiden. Om een antwoord te bieden aan de warme zomermaanden die in ons vooruitzicht liggen, waren deze vervangingen voor het Imelda Ziekenhuis eerder een noodzaak dan vrije keuze.

De beweegreden die aanzet deed tot dit project was niet enkel om de luxe van de patiënten te garanderen. Stefaan Claeys, facilitair directeur van het Imelda Ziekenhuis, legt uit: “Op de geriatrie-afdeling liggen vaak de meest kwetsbare oudere patiënten van het ziekenhuis. Het is daarom van cruciaal belang dat de ruimtes waarin deze patiënten verzorgd worden zijn voorzien van de beste klimatisatie-apparatuur. Vooral met het oog op de warme zomerperiode die we onlangs zijn ingegaan, was deze ingreep zeker een noodzaak om de gezondheid van onze patiënten te garanderen. We zijn dan ook enorm tevreden over de snelheid en stiptheid waarmee ABN dit project heeft weten af te ronden, waarbij de afdeling ten alle tijden operationeel is kunnen blijven.”

Verdeeld over drie fases, werden alle werken steeds binnen de afgesproken termijn afgerond, waardoor de geriatrie-afdeling van Imelda is gewapend tegen hoge temperaturen tijdens de aankomende zomermaanden. Een honderdtal koelinstallaties werden stapsgewijs in alle patiëntenkamers en verpleegposten geïnstalleerd. Om ervoor te zorgen dat de afdeling continu draaiende kon blijven, voerde ABN deze werken uit in verschillende etappes.

“Dit was voor ons een uitdagend maar dankbaar project” zegt Rudi Boonen, CEO van ABN Klimatisatie. “Gefaseerd werken is niet altijd de meest efficiënte manier om een project af te ronden, maar onze ploegen hebben dit uitstekend aangepakt en wisten ook deze keer de vervangwerken op topsnelheid uit te voeren. We zijn daarnaast ook blij iets te kunnen betekenen voor de patiënten van de geriatrie-afdeling. We hebben er daarom ook voor gekozen om niet te werken met klassieke airco-units, maar inverter gestuurde lucht-lucht-warmtepomp installaties te gebruiken. Omdat we de nieuwste generatie VRF-units hebben gebruikt, konden we de typische koudeval van standaardinstallaties vermijden. Wellicht dat onze installaties het verblijf van deze patiënten in het Imelda Ziekenhuis enigszins kan verlichten.

Dat de hitte een grote invloed heeft op de gezondheid van de mens werd al eerder aangetoond tijdens de hittegolf van augustus 2020. Tijdens deze zomer werd de waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan 2 keer geactiveerd. Sciensano, het Belgische gezondheidsinstituut, registreerde die periode dan ook een aanzienlijk aantal bijkomende sterfgevallen tijdens de hittegolf van augustus, dit voornamelijk bij 65-plussers.